ضدعفونی و سم پاشی دامداری
ضدعفونی یا گندزدایی به معنی عمومی مبارزه بر علیه امراض واگیردار و عوامل مولده آنها است. بهعبارت دیگر مبارزه بر علیه عواملی که ناقل باکتریها، ویروسها، انگلهای تک یاختهای نیز میباشد.
ضدعفونیکنندهها بر دو گروه :
۱- عوامل فیزیکی
۲- عوامل شیمایی تقسیم میشوند.
عوامل فیزیکی عبارتند از: نور خورشید، اشعه، حرارت (حرارت خشک و حرارت مرطوب)، پاستوریزاسیون، فیاتراسیون، انجماد
عوامل شیمایی: گندزداهای شیمیایی به موادی گفته میشوند که در غلظتهای مختلف سبب توقف رشد و یا ازبین رفتن جرمهای عفونی میگردند که بر دو نوع تقسیم میشوند :
۱- آنتی سپتیکها
یا موادی که در غلظتهای زیاد باکتریکش و در غلظتهای کم سبب توقف رشد باکتریها (باکتریوستاتیک) میشوند این مواد کلاً یا برروی بافت (بدن) و یا جهت استفاده برای ضدعفونی کردن وسایل جراحی و… به کار میروند.
۲- باکتریسیتها
(ضدعفونیکنندهها) معمولاً اثر میکروبکش داشته و برای ازبین بردن میکروارگانیسمها بکار میرود این مواد عموماً در ضدعفونی سالنها، جایگاه پرورش دام و طیور و ابزارها بکار میروند.
روشهای ضدعفونی و سمپاشی دامداری
۱- اسپری کردن
۲- جتینگ اسپری
۳- دوش ثابت
۴- گرد باشی
۵- روش موضعی
۶- حمام دادن
حمامهای ضد کنه :
حمامهای ضدانگل خارجی دام در مجموع بهترین و رایجترین وسایل مبارزه بر علیه انگلهای خارج بدن دام میباشد.
رعایت موارد مهم در هنگام استحمام دامها:
۱- تمام مراتب حمام دادن باید تحت نظر افراد مجرب و کارآزموده به اجرا در آید.
۲- سموم باید طبق توصیه کارخانه سازنده ابتدا با مقداری کم آب حل شده و سپس به آب داخل حوضچه افزوده شود.
۳- هرگز سموم مختلف باهم مخلوط و مورد استفاده قرار نگیرند.
۴- آب به مقدار کافی در اختیار باشد.
۵- پیش از حمام به سلامت بودن دام دقت شود.
۶- دامها خسته، زخمی، ضعیف، تشنه، فحل، آبستن سنگین هرگز نباید حمام کنند.
۷- دامهای تشنه پیش از حمام سیراب شوند.
۸- پشم گوسفندان چند روز قبل از حمام کوتاه شوند.
۹- بهتر است دامها زیر سه ماه حمام داده نشوند.
۱۰- جبران کاستی محلول حمام طبق بروشور سم عمل شود.
۱۱- درجه حرارت هوا باید معتدل باشد.
۱۲- بهتر است زمان استحمام با زمان فعالیت انگلها (بخصوص کنهها) هماهنگ باشد و فواصل استحمام حداکثر ۱۰ روز باشد.
۱۳- بعد از حمام، دامها نباید به مدت طولانی زیر آفتاب بماند و آب آشامیدنی کافی باید در اختیارشان قرار داد.
۱۴- بهتر است استحمام دام همزمان با سمپاشی جایگاه دام باشد.
رعایت موارد مهم در سمپاشی بدن دام:
۱- انجام عملیات سمپاشی باید توسط افراد مجرب و کارآزموده انجام گیرد.
۲- پیش از هر کاری باید ار درستی کار سمپاش مطمئن شد.
۳- مواد غذایی باید ار حیطه نفوذ انتشار سموم دور شوند.
۴- آبشخورها باید تخلیه شوند.
۵- هرگونه کود و زباله از محوطه خارج شوند.
۶- خوردن و آشامیدن مواد غذایی در هنگام سمپاشی مجاز نیست و خطرناک است.
۷- عاملین سمپاش از لحاظ حفاظتی باید ملبس به لباس کار، ماسک تنفسی، عینک و کلاه، چکمه و دستکش باشند.
۸- سم باید طبق توصیه سازنده کارخانه، مقدارش به آب اضافه گردد.
۹- محلول سم با دقت و حوصله کافی به تمام سطوح بدن دام پاشیده شود این دقت درباره سطوح مختلف ساختمانی نیز باید رعایت شود.
۱۰- در باد شدید در هوای آزاد سمپاشی نباید انجام گیرد در صورتی که باد ملایم باشد شخص عامل پشت به دیوار قرار گیرد.
۱۱- پس از اتمام سمپاشی جایگاه دام باید آبشخورها و غذاخوریهای دام با آب تمیز شسته شوند.
شعله افکنی دامداری
شعله افکنی یک وسیله بسیار خوب خصوصاً برای ضدعفونی کف و دیوارها و محوطی خارج از سالنها میباشد.
۱- قبل از استفاده از شعله افکن کف دامداری از کود و فضولات تمیز شوند.
۲- وسایلی که امکان آتش گرفتن دارند و یا در اثر حرارت موجب خسارت میگردد از محوطه خارج شوند.
۳- در استفاده از شعله افکن دامها از محوطه دور نگه داشته شوند.
۴- در و پنجرهها باز تا جریان هوا داشته و گاز تولید شده خارج شود.
۵- در دامداریهایی که از چوب و تخته و یا وسایل دیگر آتشگیر استفاده شده ازشعله افکنی استفاده نگردد.
۶- فرد عامل حفاظت ایمنی داشته باشد.
در دامداریها به هیچوجه مواد سوختنی به کف و دیوارها ریخته و آتش نزنید چون:
۱- امکان آتش سوزی بسیار زیاد است.
۲- به آن صورت ضدعفونی انجام نمیگیرد.
۳- امکان باقی ماندن مواد در کف و دیوارها بوده که موجب مسموم شدن دام یا عوارض دیگر وجود دارد.
کلمات کلیدی : گاو – گاوشیری – دام – دامداری – گاوداری – بهداشت – بهداشت دام – بهداشت گاوداری – ضدعفونی – ضدعفونی کننده ها – روش های ضدعفونی – روش های سم پاشی – نکات مهم در سم پاشی بدن – شعله افکنی دام