عامل بیماری چشم صورتی در گاو
یکی از بیماریهای چشمی که با شروع بهار باعث کور شدن گاو می شود بیماری چشم صورتی در گاو است. بیماری چشم صورتی باعث ملتهب شدن چشم گاو و زخم شدن قرینه چشم دام می شود و می تواند باعث کاهش وزن دام و افزایش هزینه های دامپزشکی و در طولانی مدت باعث کور شدن گاو شود. از عوامل تاثیر گذار در ایجاد این بیماری چشمی می توان به وجود باد، گرد و غبار و حتی تغذیه نامناسب اشاره کرد.
🔴 بیماری کراتوکونژیکتیویت عفونی
(keratoconjunctivitis) یا چشم صورتی
بیماری دردناک و بسیار عفونی چشم که منجر به کوری موقت در بسیاری از حیوانات (یک یا هر دو چشم) شده و میتواند به کوری دائمی در برخی از حیوانات منجر شود.
اولین نشانههای بیماری چشم صورتی، خیسی چشمها و فرار حیوان از نور شدید خواهد بود. با پیشرفت بیماری، چشم ملتهب شده و ضایعات ابری شکل ایجاد میشود.
زیانهای اقتصادی و تولیدی قابل توجهی را شامل میشود. از جمله:
• کاهش میزان رشد
• آسیب چشمی و کوری دائمی
• اختلال در مدیریت چرای فصلی
• هزینه دامپزشکی برای درمان بیماری
• کاهش قیمت خرید حیوانات با ضایعه چشمی
برای درمان بیماری چشم صورتی در گاو بهتر است ابتلا با علائم بالینی این بیماری که اولین نشانه آن اشک فراوان چشم دام است آشنا شوید و با مراجعه با دامپزشک و زدن واکسن باعث درمان بیماری شود تا قبل از اینکه خسارات هنگفتی به گاوداری شما وارد شود.
🔴 چشم صورتی
این بیماری بسیار واگیراست و باعث التهاب قرنیه و ملتحمه چشم و نیز ایجاد زخمی به صورت یک فرورفتگی در قرنیه میشود. بیماری چشم صورتی در بهار افزایش مییابد، در تابستان به حداکثر میرسد و در زمستان کاهش مییابد.
شدت این بیماری از خفیف تا شدید میباشد و تقریباً در ۲ درصد موارد باعث کوری خواهد شد.
اولین نشانه آن افزایش شدید اشک یک چشم یا هر دو چشم میباشد. در ادامه حیوان چشم خود را نصفه یا به طور کامل میبندد.
برای ترمیم رگهای خونی به سمت زخم میروند. اسکار سفید در مرکز چشم آسیبدیده باقی میماند. بیماری معمولاً در طی ۴ یا ۸ هفته شکل میگیرد.
علائم بیماری چشم صورتی در گاو
علت اصلی این بیماری وجود باکتری موراکسلا بوویس است
این بیماری گاوهای نر، ماده و بخصوص گاوهای جوان را تهدید می کند. عوامل محیطی چون گرد و غبار و باد و مگس ها و تغذیه نامناسب باعث ایجاد بیماری می شود.
- خیس شدن چشم و فرار کردن دام از نور شدید
- بی اشتهایی بر اثر درد و کوری
- ملتهب شدن چشم
- زخم شدن قرینه چشم
- اشک فراوان در چشم دام
این بیماری چنانچه درمان نشود باعث کاهش وزن زیاد گاو و کاهش شیر گاو می شود. و همچنین قرنیه ملتهب شده و سفید میگردد. قرنیه زخم شده و اگر زخم ادامه پیدا کند یک اسکار دائمی ممکن است شکل بگیرد.
به دلیل اینکه برای درمان بیماری چشم صورتی باید از آنتی بیوتیک استفاده کنید مسلما هزینه های درمان گاوداری افزایش می یابد و همین باعث کاهش سوددهی در پرواربندی گاو می شود.
عوامل تاثیر گذار بیماری چشم صورتی در گاوداری
- کاهش قیمت خرید گاو
- کاهش سود بدست آمده از گاوداری
- کاهش شیر گاو
- کاهش وزن دام
- افزایش هزینه دامپزشکی
درمان بیماری چشم صورتی در گاو
برای درمان این بیماری نیاز به تزریق دارو است که حتی نیاز به چند بار تزریق است.
دارو logng-acting tetracycline
- تزریق به صورت زیرپوستی یا IM
- دو بار تزریق در فاصله ۴۸ تا ۷۲ ساعت
دارو بیماری چشم صورتی گاو Nuflor florfenicol
- تزریق به صورت IM
- دو بار تزریق در فاصله ۴۸ ساعت
دارو Excede ceftiofur
- تزریق در ناحیه زیر گردن
- تنها یکبار تزریق می شود.
روش های درمانی بالا بهترین روش است اما استفاده زیاد از داروی تتراسایکلین باعث وجود بیماری آناپلاسموز می شود که باعث از بین رفتن تعادل حرکت دست و پای دام می شود. امکان تزریق پنی سیلین در چشم گاو مبتلا به بیماری چشم صورتی وجود دارد اما بسیار خطرناک است. حتی شما می توانید از اسپری ها و پودرهایی چون نیتروفورازون، فوراکس و توپازون برای درمان بیماری استفاده کنید.
مطلب کاملی و آموزنده ای بود. ممنون