رفتار شناسی گاو
حواس پنج گانه :
گاو ها علاوه بر پنج حس اصلی (بویایی،شنوایایی ، بینایی ، لامسه ، چشایی)
بینایی:
۱-گاوها قدرت تشخصیش رنگ ها را دارند ( گیرنده های میله ای و مخروطی را با هم دارند )
۲-رنگ هایی با طول موج بلند را خوب تشخیص میدهند(زرد – قرمز – نارنجی)
۳-گاو ها نزدیک بین هستند.
۴-میدان دید ۳۳۰ درجه و دقت دید کمتر از یک پنجاهم انسان است.
بویایی:
گاوها قادرند بوهای اجسام جاندار و بی جان را تشخیص دهند و این اطلاعات را برای تنظیم اندام های جنسی و تغذیه ای و یا اجتماعی استفاده کنند.
مراحل تشخیص بو :
۱- از طریق منافذ دهان یا بینی
۲- از طریقر پایه های عصبی موجود در استخوان VOMERO – NASAL (استخوان پهنی که قسمتی از دیواره حفره بینی را تشکیل میدهد)
رفتار فلهمن :
سر با دهان نمیه باز به طرف بالا کشیده شده و زبان پهن شده و لب فوقانی به بالا تاب داده میشود.
این رفتار تهاجمی نبوده و یک رفتار آرمشی است.
فرمون های فحلی به جای اینکه در ادرار – مدفوع – واژن ترشح شود از کل بدن مخصوصا قسمت عقب و ناحیه تناسلی ترشح می شوند.
اکثر وقت گاو فحل صرف بوییدن و لیسیدن ناحیه مخرجی – واژن گاوهای دیگر میشود.
گاوها در مقایسه با انسان یک حیوان ماکرو اسماتیک بوده و قادر به تشخیص تفاوت های بسیار کوچکتر در غلظت بو هستند.
چشایی:
اساسا چهار مزه اصلی مرتبط با نیاز های فیزیولوژیک دام است.
شیرینی (تامین انرژی)
شوری(کنترل الکترولیتها)
تلخی(اجتناب از سموم و تانن هایی که ارزش تغذیه ای گیاهان را کاهش میدهند.)
ترشی (برای تنظیم PH )
گاوها به مرور به مزه شوری عادت میکنند.
احساس دما در گاو:
تنش گرمایی:در دمای بالا ، در گاوهایی با تولید بالا (به دلیل سرعت متابولیسم بالا) اتفاق می افتد.
اصول رفتار شناسی تاثیر گذار در بحث شیردوشی :
۱- یکی از اصول رفاهی گاو در بحث شیردوشی عدم تزریقات در شیر دوش میباشد.
۲-تغذیه در حین شیردوشی