دوقلوزایی در گاوهاي هلشتاین
🔻 عوامل محیطی
سال زایش: یکی از دلایل مؤثر بودن سال زایش بر میزان وقوع دوقلوزایی، پیشرفت چشمگیر مدیریتی و برنامه هاي تغذیه اي مدونی می باشد که در این صنعت رواج یافته است.
🔴 شکم زایش: کمترین میزان دوقلوزایی براي گاوهاي شکم اول و بیشترین میزان، مربوط به گاوهاي شکم چهارم بود. با افزایش شکم زایش، میزان دوقلوزایی به طور قابل ملاحظه افزایش یافت.
🔴 فصل زایش: فصل تابستان و زمستان به ترتیب بیشترین و کمترین درصد دوقلوزایی را دارند. در اواخر تابستان و اوایل پاییز به دلیل کاهش استرس گرمایی تخمک گذاري در گاو به دو برابر میرسد. علاوه بر این کاهش روشنایی روز و استراتژي هاي تغذیه اي که در فصول سرد سال بکار برده می شود تخمگذاري را تشدید می کند. از این رو زایمان دوقلوزایی در فصول گرم مشهودتر است.
🔴 سن نخستین زایش: گاوهایی که سن نخستین زایش آنها در دامنه ۳۳ تا ۴۵ ماهگی قرار دارد بیشترین و گاوهایی که نخستین زایش ۱۸ تا ۲۱ را تجربه کردند کمترین میزان دوقلوزایی را دارند. با افزایش سن و بلوغ کامل در تلیسه، ترشحات هورمون جنسی (FSH) به حداکثر میزان خود رسیده از این رو بلوغ تخمک تسریع یافته و اولاسیون بیشتري اتفاق میافتد. به همین دلیل نرخ وقوع دوقلوزایی براي گاوهاي شکم اول که سن بیشتري هنگام زایمان دارند نیز نسبت به سایرین بیشتر خواهد بود.
🔻 اثردوقلوزایی بر عملکرد تولیدي، تولیدمثلی، وقوع سخت زایی و مرده زایی
وقوع دوقلوزایی بر تولید شیر ۳۰۵ روز براي گاوهاي شکم اول و چند شکم به ترتیب باعث افزایش و کاهش می شود. همچنین درصد ترکیبات چربی و پروتئین شیر نیز تحت تأثیر وقوع دوقلوزایی قرار نمیگیرد.
وقوع دوقلوزایی مرتبط با بیماريهاي متابولیکی و همچنین ناهنجاري هاي تولیدمثلی است که سبب کاهش سلامت دام و از طرفی میزان ماده خشک مصرفی می شود. از این رو تولید شیر را تحت شعاع قرار داده و از مقدار آن در طول دوره شیردهی می کاهد.
وقوع دوقلوزایی باعث افزایش روزهاي باز شد و فاصله زایش را افزایش می دهد. دوقلوزایی با تأثیر منفی بر شرایط رحم، عملکرد تولید مثل را کاهش میدهد. به دلیل افزایش برخی از ناهنجاري هاي تولیدمثلی مثل سخت زایی، جفت ماندگی و عفونت رحمی مثل متریت و اندومتریت، فیزیک رحم دچار اختلال شده و سلامت خود را از دست می دهد . از این رو باعث تأخیرافتادن فاصله زایش و کاهش نرخ آبستنی میشود.
گاوهاي دوقلوزا که جنس هر دو گوساله نر بودند، حداکثر شانس ابتلا به سخت زایی را دارند.